Το Κάστρο Βαβέλ - Wawel Castle

Ο δρόμος Kanonicza, ο δρόμος που οδηγεί στον διάσημο Λόφο Wawel, είναι μικρός και αρκετά στένος. Παρόλα αυτά είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και παλιούς δρόμους της πόλης.

Είναι ένας δρόμος που δεν έχει αλλάξει καθόλου μέσα στους αιώνες και παραμένει αυθεντικός και πολυσύχναστος. Επιπλέον η οδός Kanonicza αποτελεί παράδειγμα των ευνοικών αλλάγων που συνεχίζονται στην Κρακοβία τα τελευταία χρόνια: η πολύπλοκη αναδόμηση της αρχαίας κληρονομιάς της πόλης και οι εργασίες συντήρησης οι οποίες αποκαλύπτουν την πραγματική ομορφιά της πόλης. 

 

Μια ματιά σε έναν χάρτη της πόλης δείχνει ότι χώρος γύρω από τα τείχη της πόλης είναι παρόμοιος με αυτόν στην Πλατεία της Κεντρικής Αγοράς. Στις πολλές αίθουσες του κάστρου, σας περιμένουν εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε: βασιλίκες αίθουσες και μεγαλόπρεπα δωμάτια, συλλόγες  Ανατολίτικης τέχνης και στρατιωτικά τρόπαια, συλλογές Φλαμανδικών ταπετσαριών απίστευτης ομορφιάς καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι όλα απόδειξη μιας χιλιετίας Χριστιανισμού στην Πολωνία.Το 2000 οργανώθηκε στο Βασιλικό Κάστρο (Royal Castle) η μνημειώδης έκθεση με τίτλο Wawel 1000-2000 για να δείξει την ανάπτυξη του κράτους της Πολωνίας. Αξίζει να επισκεφτείτε στο κάστρο, τον Καθεδρικό Ναό Wawel, τους Βασιλικούς Τάφους – κρύπτες που περιέχουν τις βασιλικές σαρκοφάγους, όπου βλέπετε όλη την ιστορία της Πολωνίας και την ογκώδη Καμπάνα Sigismund η οποία κτυπά μόνο για γιορτάσει την μνήμη των πιο σπουδαίων γεγονότων της χώρας και της πόλης. Μίση μέρα δεν είναι αρκετή για να τα δείτε όλα ακόμα και αν τα δείτε βιαστικά.


Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα από εκθέσεις στο καστρο
Wawel. Ακόμα και αν αναβάλλετε την επίσκεψη σας στο κάστρο για την επόμενη και πιο παρατεταμένη διαμονή σας στην Κρακοβία, προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο γύρω από τα τείχη του κάστρου αργά το απόγευμα. Οι πύλες είναι ανοικτές πολύ περισσότερο απ’ ότι οι εκθέσεις και θα σας δωθεί η ευκαιρία να δείτε την τοξωτή αυλή σπάνιας ομορφιάς, τον καθεδρικό ναό και την απέναντι πλευρά του Ποταμού Vistula. Εκεί βρίσκεται το Manggha το διάσημο Κέντρο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας, που στεγάζει την Japonica η οποία συγκεντρώθηκε από έναν από τους πιο διάσημους Ευρωπαίους συλλέκτες, τον Feliks "Manggha" Jasieński. Κατεβαίνοντας στην όχθη του ποταμού μπορείτε να δείτε το Dragon (δράκος) και την είσοδο στο κρυσφύγετο του: ένας αγαπημένος προορισμός για οικογενειακές βόλτες. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς της γιορτής του Αγιού Ιωάννη (τον Ιούνιο), το μέρος αυτό γίνεται η σκηνή για μια τεράστια υπαίθρια εκδήλωση:Wianki – Οι Γιρλάντες που Επιπλέουν, συνεχίζοντας έτσι μια αρχαία παγανιστική παράδοση.

Δείτε επίσης:

Krakow Travels

 

greeceText Box: