Κεντρική Πλατεία - MARKET SQUARE

Η κεντρική πλατεία (Rynek Główny) είναι το φυσικό κέντρο της Κρακοβίας: μια σκηνή για διάφορα μικρά και μεγάλα γεγονότα, ένα σημείο αναφοράς, ένα μέρος συνάντησης, και το ξεκίνημα ή ο προορισμός για αμέτρητους περιπατητές. Ιστορικά η Κεντρική Πλατεία λειτουργούσε αρχικά με σχήμα και μέγεθος παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε σήμερα (μια πλατεία με πλευρές 200 μέτρων) ήδη από τις προηγούμενες μέρες της πόλης Chartered δηλ. μετά την παραχώρηση του Great Royal Charter το 1257.
To Cloth Hall (Sukiennice) που βρίσκεται στο κέντρο έχει επιβιώσει μέχρι και σήμερα - το κτήριο ήταν αρχικά ένα κέντρο εμπορίου υφασμάτων, και για πάνω από έναν αιώνα υπήρξε η κεντρική εστία και αργότερα ένα από τα παραρτήματα του Εθνικού Μουσείου. Άλλα κτήρια που σώζονται μέχρι σήμερα στην καρδιά της Κεντρικής Αγοράς  συμπεριλαμβάνουν την μινιατούρα Εκκλησία του St Adalbert ( επίσης γνώστη ως Wojciech ή Voitek) – ένα αξιοθέτο σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, και ένας μοναχικός πύργος – ένα μικρό κατάλοιπο του Δημαρχείου που καταστράφηκε τον 19ο αιώνα.
Στη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας στέκει
η Εκκλησία      St Mary, που συχνά αναφερόταν και ως βασιλική. Με τους δυο λυγερούς, σπειροειδή πύργους της να φτάνουν ψηλά πάνω από όλη την πόλη, είναι ένα από τα σημεία αναφοράς της Κρακοβίας. Ο άρχοντας της Νυρεμβέργης ο Wit Stwosz (Veit Stoss) δημιούργησε έδω το magnum opus (μέγιστο έργο) του – τη μνημειώδη Αγία Τράπεζα της St Mary – ένα θαύμα που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες καθημερινά.

Μερικοί από τους θρύλους της
Κρακοβίας αλλά και πολλά ιστορικά γεγονότα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Κεντρική Πλατεία της πόλης. Αυτά συμπεριλαμβάνουν και το σάλπισμα που ακούγεται κάθε μια ώρα από έναν από τους πύργους της St Mary, το πέρασμα από το Lajkonik -  το Γαιτανάκι της Κρακοβίας, την Ενθρόνιση του Βασιλειά του Κυνηγιού, και τον διαγωνισμό του Δεκεμβριού για την πιο όμορφή σκηνή της γέννησης του Χριστού.
Σχεδόν όλα τα σπίτια και τα παλάτια που περιβάλλουν την Κεντρική Πλατεία έχουν ιστορικό ενδιαφέρον, με τις ιστορίες τους να απλώνονται αιώνες  πίσω. Αυτά στεγάζουν
το Ιστορικό Μουσείο της Πόλης της Κρακοβίας, το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο, αμέτρητα μαγαζιά, εστιατόρια και μπυραρίες. Οι εντυπωσιακές προσόψεις που διακοσμούν εντυπωσιακά εισόδους, παράθυρα, και οροφές σπιτιών αξίζουν της προσοχής σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρείτε τέλεια διατηρημένα εσωτερικά και πολύ προσεκτικά αναπαλαιωμένα αρχαιολογικα στοιχεία.

Δείτε επίσης:

Krakow Travels

 

greeceText Box: